Zeytinyağlı Lahana Dolması

2 Yorum »

zeytinyağlı lahana dolması

Malzemeler:

• 2500 gr. dolmalık lahana
• 200 gr. pirinç
• 7 adet soğan
• 3/4 bardak zeytinyağ
• 1 çorba kaşığı çam fıstığı
• 1 çorba kaşığı kuş üzümü
• 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
• Yenibahar
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

Lahananın ortasındaki göbek kısmını yuvarlak keserek çıkarın ve içinde 5 bardak su olan tencereye koyun, üzerlerine de tuz ilave ederek kuvvetli bir ateşte kaynatın ve sonra sudan çıkararak soğumaya bırakın.

Lahanalar soğuduktan sonra, damarlı sert kısımlarını çıkarın ve el büyüklüğünde parçalara bölün. Koparılan damarlı kısımları dolmayı pişireceğiniz tencerenin alt kısmına döşeyin.

Diğer taraftan bir tencereye piirinci üstünü iyice kaplayacak kadar sıcak su koyarak soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakın. Su soğuyunca pirinçleri iyice yıkayın ve süzün.

Bir tencereye zeytinyağ, küçük kesilmiş soğanları, çam fıstığı ile tuzu koyarak soğanlar pembemsi bir hal alıncaya kadar karıştırarak kavurun. Sonra soğanlara süzmüş olduğumuz pirinçleri koyarak karıştırın ve 10 dakika daha kavurun. Kuş üzümü, yenibahar ve toz şekeri de ilave ederek, pirinçler suyunu çekene kadar 15 dakika daha pişirin ve ılınması için bir kenara bırakın

Bundan sonra hazırladığımız lahana yapraklarını alarak, bunların baş taraflarına 1 çorba kaşığı hesabıyla hazırladığınız içten koyarak,yanlarını üzerine kapattıktan sonra sigara sarar gibi yuvarlayarak sarın ve her dolmayı düzenli bir şekilde tencereye yerleştirin. Sonra tenceredeki dolmalara 1 bardak su katarak, üzerine bir tabak kapatın ve dolmalar suyunu çekinceye kadar 45 dakika pişirin ve dolmalar soğuduktan sonra tabağa alarak servis yapın.

Yanına yoğurt ve üzerine de limon dilimleri koyun. Dolmasından kapuskasına kadar çeşit çeşit yemeği yapılan lahana zeytinyağlı olarak tüketildiğinde hem sağlıklı hem de çok hafif.

Patlıcan Musakka

Patlıcan Musakka için yorumlar kapalı

patlıcan musakka

Malzemeler:

• 4 adet patlıcan
• 2 adet orta boy soğan
• 250 gr. kıyma
• 2 adet domates
• 1 bardak et suyu
• 1/3 bardak çiçek yağı
• 2 çorba kaşığı margarin
• 1/2 demet maydanoz
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanlar alaca soyup içinde bol tuz ve su bulunan bir kapta yarım saat bekletin. Daha sonra iyice yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakın.

Soğanları zar şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara doğrayın.

Patlıcanları bir bezle kuruladıktan sonra bir kapta çiçek yağını kızdırıp bu yağda patlıcanlar hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Delikli bir kepçeyle alıp bir tencereye veya tepsiye yayın.

Bir tavada 2 kaşık margarini kızdırıp soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve üzerine kıymayı ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Domatesleri ekleyin, hafif pişene kadar kavurup tuz ve karabiber ilave edin.

Patlıcanların üzerini bu harç ile tamamen kapatın ve 1.5 bardak et suyunu da ilave edip ateşte veya fırında 40 dakika kadar pişirin. Ateşten alıp üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Patlıcan Musakka, batı dünyasında bir Yunan yemeği olarak bilinmesine karşın aslen bir Osmanlı/Türk yemeğidir. Osmanlı kültürünün hakim olduğu orta doğu ve balkanlarda bir çok yörede Musakka(Moussaka) adıyla yapılmaya devam etmektedir. Anadolu’da hemen her yörede yapılıyor olmasına karşın, nohutlu patlıcan musakkanın bir Afyon yöresi yemeği olduğu söylenebilir.