Patlıcan Musakka

Patlıcan Musakka için yorumlar kapalı

patlıcan musakka

Malzemeler:

• 4 adet patlıcan
• 2 adet orta boy soğan
• 250 gr. kıyma
• 2 adet domates
• 1 bardak et suyu
• 1/3 bardak çiçek yağı
• 2 çorba kaşığı margarin
• 1/2 demet maydanoz
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanlar alaca soyup içinde bol tuz ve su bulunan bir kapta yarım saat bekletin. Daha sonra iyice yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakın.

Soğanları zar şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara doğrayın.

Patlıcanları bir bezle kuruladıktan sonra bir kapta çiçek yağını kızdırıp bu yağda patlıcanlar hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Delikli bir kepçeyle alıp bir tencereye veya tepsiye yayın.

Bir tavada 2 kaşık margarini kızdırıp soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve üzerine kıymayı ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Domatesleri ekleyin, hafif pişene kadar kavurup tuz ve karabiber ilave edin.

Patlıcanların üzerini bu harç ile tamamen kapatın ve 1.5 bardak et suyunu da ilave edip ateşte veya fırında 40 dakika kadar pişirin. Ateşten alıp üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Patlıcan Musakka, batı dünyasında bir Yunan yemeği olarak bilinmesine karşın aslen bir Osmanlı/Türk yemeğidir. Osmanlı kültürünün hakim olduğu orta doğu ve balkanlarda bir çok yörede Musakka(Moussaka) adıyla yapılmaya devam etmektedir. Anadolu’da hemen her yörede yapılıyor olmasına karşın, nohutlu patlıcan musakkanın bir Afyon yöresi yemeği olduğu söylenebilir.

Ali Nazik

Ali Nazik için yorumlar kapalı

Ali Nazik Kebabı

Malzemeler:

• 4 tane patlıcan
• 3 çorba kaşığı margarin
• 3 kahve fincanı un
• 3 kahve fincanı süt
• 2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
• 2 Çorba Kaşığı Margarin
• 2 Adet Soğan
• 250 gram yağsız kıyma
• 4 tane domates
• 4 tane sivri biber
• 3 kahve fincanı et suyu
• Tuz

Hazırlanışı:
Patlıcanları ateşte közleyin. Sonra kabuklarını soyun ve bir çatal yardımı ile ezin. Geniş bir tavada 3 çorba kaşığı margarini eritin. 3 kahve fincanı unu ilave edin. Pembeleşene dek kavurun. Sonra azar azar sütü ilave edin. 1-2 dakika çatalla ezilmis patlıcanlari, 2 kahve fincanı kaşar rendesini tavaya aktarın.

Ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı margarini koyun. Küçük doğranmış soğanlari pembeleşene dek kavurun. Kıymayi ilave edin. 2-3 dakika sonra küçük doğranmış domatesleri, sivri biberleri, 3 kahve fincanı et suyunu ve tuzu ekleyin.

10 dakika sonra ateşten indirin, beğendinin üzerine kıymalı harcı koyup, servis yapın.

Ali Nazik, Antep yöresinin en meşhur yemeklerindendir. Yöresinde “Alenazik” olarak bilinen bu kebap, oldukça lezzetli bir taridir. Genenllikle kıymalı olarak sunulsa da kuşbaşı ile de servis edilebilir. Bazı restoranlar ana malzeme olarak tavuk kullanarak “veli nazik” adında bir benzerini de üretmişlerdir, fakat resmi tanınan bir yemek değil, şu an için lokal bir sunumdur. Aynı şekilde et yerine mantar kullanrak vejeteryan mutfağına da dahil edildiği olmuştur.

Yemeğin en çok bilneni, ve makbulü, kıymalı olandır. Üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpilerek sunum görselliği ve lezzet artırılabilir.

« önceki