patlıcan musakka

Malzemeler:

• 4 adet patlıcan
• 2 adet orta boy soğan
• 250 gr. kıyma
• 2 adet domates
• 1 bardak et suyu
• 1/3 bardak çiçek yağı
• 2 çorba kaşığı margarin
• 1/2 demet maydanoz
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanlar alaca soyup içinde bol tuz ve su bulunan bir kapta yarım saat bekletin. Daha sonra iyice yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakın.

Soğanları zar şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara doğrayın.

Patlıcanları bir bezle kuruladıktan sonra bir kapta çiçek yağını kızdırıp bu yağda patlıcanlar hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Delikli bir kepçeyle alıp bir tencereye veya tepsiye yayın.

Bir tavada 2 kaşık margarini kızdırıp soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve üzerine kıymayı ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Domatesleri ekleyin, hafif pişene kadar kavurup tuz ve karabiber ilave edin.

Patlıcanların üzerini bu harç ile tamamen kapatın ve 1.5 bardak et suyunu da ilave edip ateşte veya fırında 40 dakika kadar pişirin. Ateşten alıp üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Patlıcan Musakka, batı dünyasında bir Yunan yemeği olarak bilinmesine karşın aslen bir Osmanlı/Türk yemeğidir. Osmanlı kültürünün hakim olduğu orta doğu ve balkanlarda bir çok yörede Musakka(Moussaka) adıyla yapılmaya devam etmektedir. Anadolu’da hemen her yörede yapılıyor olmasına karşın, nohutlu patlıcan musakkanın bir Afyon yöresi yemeği olduğu söylenebilir.