Kadınbudu Köfte

3 Yorum »

kadınbudu köfte

Malzemeler:

• 500 gram kıyma
• 1 iri soğan (ince kıyılmış)
• 1 çay bardağı pirinç (haşlanmış)
• 3 yumurta
• ½ su bardağı un
• 1 su bardağı sıvıyağı
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

1 kaşık yağda soğanı ve kıymanın yarısını kavurup ılıtın. Haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kalan çiğ kıymayı da ekleyip 1 yumurta kırarak iyice yoğurun.

Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yassı köfteler yapın.

2 yumurtayı iyice çırpın. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp servis tabağına dizin.

Kadınbudu köfte, bazı kaynaklarda pirinçli köfte diye de geçer. Çok sıcak veya çok soğuk değil ılık olarak tüketilmesi gerekir. Bir Türk mutfağı yemeği olan kadınbudu köfte, genellikle yoğurtla tüketilir. Çok kalın olmaması, pirinç miktarının da, lezzette çok öne çıkacak kadar fazla konulmaması gerekir.

Tarhana Çorbası

1 Yorum »

tarhana çorbası

Malzemeler:

• 4 yemek kaşığı tarhana
• 50 gram margarin
• Kırmızı pul biber
• Kızarmış ekmek
• 2 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı nane
• Tuz

Hazırlanışı:

Tarhanayı bir su bardağı su ile ıslatıp 2 saat kadar bekletin. Pişireceğiniz zaman tuz, kırmızıbiber, 3 su bardağı su ve sarımsakları ekleyin. Kaynayıncaya kadar karıştırın.

Kaynayınca altını kısıp naneyi ekleyip 5 dakika pişirin. Kaselere koyduktan sonra kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.

Tarhana, bulgur gibi Türklere özgü bir gıda maddesidir. Farklı yörelerde farklı şekillerde yapılsa(Ör. Milas tarhanası, Uşak tarhanası, un tarhanası gibi) esasen bir Anadolu yemeği demek daha doğrudur. Oldukça lezzetli, doyurucu ve yapımı da pratiktir. Anadolu’da şifalı olduğuna inanılır. Tarhana isminin nereden geldiği bilinmemekle birlikte bazı rivayetler, konunun Yavuz Sultan Selim zamanına kadar uzandığını ve o dönemlerde daha çok yoksul evlerde içildiğinden “darhane” çorbası diye anılan bu çorbanın zamanla tarhana adını aldığı iddia edilir.