Zeytinyağlı Barbunya

2 Yorum »

zeytinyağlı barbunya

Malzemeler:

• 1/2 kg. taze barbunya
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 1 adet patates
• 1 adet domates
• 1 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı şeker
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• Maydanoz
• Tuz

Hazırlanışı:

Ayıklanmış barbunyaları tencerede 20 dakika kaynatıp, suyunu süzün. Başka bir tencereye zeytinyağını koyun, küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları yağda kavurun. Küp küp doğranmış havuç, patates ve doğranmış domatesleri ilave edin. Barbunyaları da ekleyin. Bir buçuk su bardağı suyu, tuzu ve şekeri koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine doğranmış maydanoz serpin.

Barbunya pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar koyulan şekerin miktarı, fazla pişirilmemesi ve pişerken karıştırılmamasıdır. Fasulyeler zaten yumuşamış olacağından zarar görmemesi için karıştırılmamalıdır. Doyuruculuğunun yanında aynı zamanda güzel bir mezedir. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Lahana Dolması

2 Yorum »

zeytinyağlı lahana dolması

Malzemeler:

• 2500 gr. dolmalık lahana
• 200 gr. pirinç
• 7 adet soğan
• 3/4 bardak zeytinyağ
• 1 çorba kaşığı çam fıstığı
• 1 çorba kaşığı kuş üzümü
• 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
• Yenibahar
• Karabiber
• Tuz

Hazırlanışı:

Lahananın ortasındaki göbek kısmını yuvarlak keserek çıkarın ve içinde 5 bardak su olan tencereye koyun, üzerlerine de tuz ilave ederek kuvvetli bir ateşte kaynatın ve sonra sudan çıkararak soğumaya bırakın.

Lahanalar soğuduktan sonra, damarlı sert kısımlarını çıkarın ve el büyüklüğünde parçalara bölün. Koparılan damarlı kısımları dolmayı pişireceğiniz tencerenin alt kısmına döşeyin.

Diğer taraftan bir tencereye piirinci üstünü iyice kaplayacak kadar sıcak su koyarak soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakın. Su soğuyunca pirinçleri iyice yıkayın ve süzün.

Bir tencereye zeytinyağ, küçük kesilmiş soğanları, çam fıstığı ile tuzu koyarak soğanlar pembemsi bir hal alıncaya kadar karıştırarak kavurun. Sonra soğanlara süzmüş olduğumuz pirinçleri koyarak karıştırın ve 10 dakika daha kavurun. Kuş üzümü, yenibahar ve toz şekeri de ilave ederek, pirinçler suyunu çekene kadar 15 dakika daha pişirin ve ılınması için bir kenara bırakın

Bundan sonra hazırladığımız lahana yapraklarını alarak, bunların baş taraflarına 1 çorba kaşığı hesabıyla hazırladığınız içten koyarak,yanlarını üzerine kapattıktan sonra sigara sarar gibi yuvarlayarak sarın ve her dolmayı düzenli bir şekilde tencereye yerleştirin. Sonra tenceredeki dolmalara 1 bardak su katarak, üzerine bir tabak kapatın ve dolmalar suyunu çekinceye kadar 45 dakika pişirin ve dolmalar soğuduktan sonra tabağa alarak servis yapın.

Yanına yoğurt ve üzerine de limon dilimleri koyun. Dolmasından kapuskasına kadar çeşit çeşit yemeği yapılan lahana zeytinyağlı olarak tüketildiğinde hem sağlıklı hem de çok hafif.

« öncekiaramaya devam et »